Christer

Det kostar ingenting

Här kommer texten i från aca-wsc och det är hur jag tolkar den det är inte en godkänd översättning.

30 augusti

Tradition Åtta

"Sponsring och tolfte steg arbete är gratis, men specialarbetaren ska betala för sitt bra arbete. Alla aspekter av återhämtning i allmänhet är gratis." BRB p.530

Vi ger service från ett utrymme för kärlek i ACA så att varje vuxenbarn som söker återhämtning kan hitta en säker plats. Många av oss är verkligen generösa med vår tid och kompetens. Och vi förväntar oss inte eller accepterar någon ersättning för att ge en stråle av hopp till våra kolleger ACA:s. Vi vet hur det är att känna sig hopplös och letar efter en väg ut. Med glädje i våra hjärtan och hopp i våra ord sträcker vi oss själva medan vi inte ser någonting i gengäld.

Men vissa förfrågningar är för stora för att be medlemmarna ska hantera gratis dag in och dag ut. För dessa jobb anställer vi specialarbetare. De anställer vårt servicecenter och ansvarar för att skicka litteratur, behålla vår möteslista, svara på samtal och annars ge information om ACA till alla som vill ha det. De hjälper oss att sprida meddelandet.

Utan dem skulle de flesta ha svårt att hitta ett möte. Om vi inte hade en nykomlingens häfte och andra egna material. Dessa är väsentliga sätt att ACA-meddelandet når dem som vill ha det. Det passar alla bra tillsammans - en kombination av volontärer och specialarbetare.

På denna dag delar jag fritt med det lidande vuxna barnet som försöker återhämta sig. Jag kommer också att känna tacksamhet att ACA har specialarbetare som tjänar det större samhället.


Ja den åttonde traditionen lyder ju ACA bör alltid förbli icke-professionellt, men våra servicecentra kan anställa särskild personal. Sedan finns det många som arbetar utan att få någon ekonomisk ersättng. Vi får i stället glädjen över att må bra igen. Att se de som mår dåligt återhämta sig och sedan själva göra tolvstegs arbete är en verkligt härlig lön.
Längtar till tisdag då vår ACA grupp i Rågsved har möte klockan 19:00 i Rågsveds folkets hus. Det skulle vara kul att se någon nykomling som kommer. Det är ännu roligare när nykomlingarna kommer tillbaka, efter sitt första möte. Det stärker mig, att de tyckte att det var ett bra möte. Jag är ju så självkritisk, att jag inte tycker att jag har någonting att komma med. Fast det är väl det stora bekräftelse behovet som vill ha bekräftelse. Att det jag gör duger. Att jag gör någonting bra.
Fast det är klart att kaffet kostar ju pengar, så till det behöver vi pengar. Men att dela med sig ut av sin egen erfarenhet kostar inget.

 

Skulle nog behöva gå till en terapeut
Här kommer texten i från aca-wsc och det är hur jag tolkar den det är inte en godkänd översättning.
 

29 augusti

Terapeutisk ideal

"Det finns också sätt att beskriva manifestationen av två terapeutiska idealet: ingen överdriven spänning i kroppen och en neutral reaktion på symbolisk association och mentala föreställningar av trauma." BRB s. 622

Många av oss trodde att det inte fanns någon utväg, att processen skulle fortsätta som ett underligt tortyrspel. Vi hade inga mål eftersom vi trodde att vi inte förtjänar dem. Att hjälpa andra att uppnå sina mål kände sig bra, men det var inte något vi kunde göra på egen hand. Vi ville inte ha det ansvaret. Det var säkrare att bara stanna lite, inte ha några drömmar eller behov.

Vi lär oss i ACA att levande i våra kroppar är en viktig del av återhämtningen. Vi söker sätt att lindra överskottsspänningar, kanske genom att använda utlösningspunktsmassage i kombination med yoga. Vi upptäcker att vi bär mycket trauma i våra muskler som behöver ett sätt att arbeta ut sig själv. Vi samlar erfarenheter från andra, både in och ut ur programmet, och vi lär oss genom att läsa rätt material.

Vi arbetade steget så att vi inte längre skulle bli mentalt utlöst av samma saker upprepade gånger. Vi söker nu samma lindring för våra kroppar.

På denna dag kommer jag att vara medveten om min fysiska spänning och där jag bär den i min kropp. Att erkänna den här anslutningen till mitt trauma är ett sätt att börja min resa mot fullständig återhämtning.


Ja jag var på möte i min hemma grupp, och vi var bara två, men det var ett underbart möte. Vi kan ha möte på två det kan fungera. Jag blev väldigt glad över att jag fick sällskap igår. Det är svårt att ha ett möte med sig själv.

 

Ja jag kanske skulle behöva gå i terapi, fast något sådant har jag inte råd med. Min terapi blir att gå på möten i de oika gemenskaperna som jag går på. Att lästa böcker och försöka förstå hur det är som jag fugerar.
De snart klara med renoveringen i lägenheten och jag längtar så att ätligen få lite ljus i lägenheten.
Lära mig att sätta gränser

Här kommer texten i från aca-wsc och det är hur jag tolkar den det är inte en godkänd översättning.

28 augusti

Gränser

"Jag är mer medveten om hur jag överskrider mina gränser och hur jag försöker tvinga saker att fungera som jag vill att de ska göra." BRB p 414

Vi var utsatta som barn i dysfunktionella hem. Vi upplevde ingen som kunde sätta friska gränser och behålla dem.

I ACA lär vi oss att se betydelsen av gränser genom att öva steget och genom att identifiera och arbeta på våra karaktärsdefekter. Vi lär oss att känna igen gränser som har korsats, även när vi gör det för andra. Vi trivs när vi sätter nya gränser. Framsteg händer, en dag i taget.

ACA-programmet hjälper oss också att identifiera manipulativa beteenden, som vanligtvis är en följeslagare för dem med gränsvärden. Om var manipulatorn, börjar vi se att våra försök att förändra andra kommer så småningom att misslyckas. Under tiden kommer de bara att komplicera saker. När vi växer starkare placerar förståelse gränser allt i perspektiv.

För att hjälpa oss att hålla oss fokuserade tittar vi på steg Tio, "Fortsätt att ta personliga inventeringar och när vi hade fel, gav vi omedelbart det." Det gör att vi kan laga våra genomslag och åtgärder regelbundet. Detta håller vår impulsiva natur i kontroll så att vi känner igen gränserna i vardagen.

På den här dagen då min identitet och värderingar blir tydligare kommer jag att arbeta för att bli konsekvent när jag ställer in egna gränser och hedrar gränserna för andra människor.


Jag har nog svårt med att sätta gränser. Jag är även rädd för att jag ska överskrida andras gränser. Jag tänker att de är så som jag själv är. Jag är även dålig på att göra det 10:e steget.

 

Vecka 35

Använd följande betyg för att registrera hur du fungerar dag för dag:

0= dåligt; 1=hyfsat; 2=godkänt; 3=bra:4=utmärkt

Karaktärsdrag(svaghet)

MÅNDAG

 TISDAG

ONSDAG

TORSDAG

FREDAG

LÖRDAG

SÖNDAG

Rädsla att bli övergiven

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilska/Förbittring

 

 

 

 

 

 

 

Vara andra till lags

 

 

 

 

 

 

 

Ta hand om andra

 

 

 

 

 

 

 

Kontroll

 

 

 

 

 

 

 

Depression/Självömkan

 

 

 

 

 

 

 

Oärlighet

 

 

 

 

 

 

 

Frusna känslor

 

 

 

 

 

 

 

Isolering

 

 

 

 

 

 

 

Låg självkänsla

 

 

 

 

 

 

 

Överdriven ansvarskänsla

 

 

 

 

 

 

 

Skjuta upp saker

 

 

 

 

 

 

 

Oro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karaktärsdrag (Styrka)

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lördag

Söndag

Förlåtelse

 

 

 

 

 

 

 

Generositet

 

 

 

 

 

 

 

Ärlighet

 

 

 

 

 

 

 

Ödmjukhet

 

 

 

 

 

 

 

Tålamod

 

 

 

 

 

 

 

Risktagande

 

 

 

 

 

 

 

Själverkännande

 

 

 

 

 

 

 

Tolerans

 

 

 

 

 

 

 

Tillit

 

 

 

 

 

 

 

 
Jag var duktigare förr med att arbeta med det tionde steget. Jag behöver börja arbeta med det igen. Det är någonting jag ska gå igenom på kvällarna, så kommer jag att må bättre.