Christer

Det måste vara svårt

Icke Godkänd översättning

 

SMR 28 november

Incest

 

"Vissa incestoffer har kämpat för att förlåta en förälder eller vårdnadshavare som begått övergrepp." BRB p. 114

De av oss som utsattes för sexuella övergrepp kämpade i åratal för att försöka acceptera vad som hänt. För det mesta sa folk att vi skulle ”hålla tyst” om det, eller artigare: "kom över det", ”sluta tyng ner familjen (eller andra) med dessa känslor”. Vi levde med denna börda i åratal. När vi arbetar med steg åtta och nio är de viktigaste förändringar vi gör för oss själva. Vi slutar försöka trycka ner de skadade delarna med mat, ångest, attityd och pornografi - dessa fick oss att känna att vi förtjänade övergreppen eller att det som skedde var acceptabelt på något sätt. Vi lär oss att sätta gränser med våra förövare och de som skyddade dem, inklusive våra systrar och bröder som sa att de inte kunde prata om vad som hänt. Vi sätter oss själva först för första gången i våra liv. Vi frigör oss på det sätt vi kan. Att förlåta våra förövare, som vi äntligen kan se vad de är, kan ta tid. Men vi kommer så småningom hitta ett sätt att gå vidare. Då blir förlåtelse lättare eftersom vi inte längre måste låtsas att övergreppet inte hänt.

Bara för idag kommer jag att sätta mig själv först för första gången. Jag kommer också att lära mig att förlåta mina förövare så att jag kan fokusera på mig själv istället för dem.


Jag kan tänka mig att det måste vara svårt att förlåta ens förälder som har begått ett sådant övergrepp. Själv har jag aldrig vart med om någonting sådant. Jag har inte ens blivit slagen. Det som hände mig var all bevikelser, och brutna löften. Det kan ju låta som ingenting. Fast för mig var det jobbigt då. Jag har förlåtit mina föräldrar för det. Fast jag har ju ändå svårt för att vara vuxen. Jag kan ju inte spola tiden tilbaka och leva om mitt liv. Men jag kan göra så gott jag kan i dag. Klart att jag fortfarande gör vissa saker fel, men i dagär jag medveten om det och kan åtgärda det.(om jag vill). Alla vi vuxna barn har haft olika barndomar en del svårare än andra, fast det kan ändå ha vart jobbigt för personen i fråga i alla fall.

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress