Mamma var barnbarn till en alkoholist

Här kommer texten i från aca-wsc och det är hur jag tolkar den det är inte en godkänd översättning.

31 augusti

Barnbarn av alkoholister

 

  "Fler och fler människor identifierar sig som barnbarn av alkoholister. Tekniskt sett är dessa"   GCoAs "ACA. De uppvuxen av föräldrar som passerade sjukdomen i familjen dysfunktion utan att ha alkohol i hemmet." BRB s.56, fotnot

  Några av oss har vandrat genom livet undrar varför vi hade så många problem. Våra barndom var inte fyllda med alkoholism eller missbruk. Och ändå var det ett mörkt moln över våra hem. Vi kunde inte prata öppet; vi kunde inte vara oss själva. Det var mycket förvirrande beteende. Vi fick straff som inte gav oss mening. Vi var tvungna att se upp för oss själva. Ibland var våra föräldrar tillgängliga, men ofta var de fulla av raseri eller förvirring, eller de verkade mentalt "ut checkade".

  Första gången vi hörde reningslistan i ett möte relaterade vi till många av egenskaperna trots att ingen drack eller använde droger hemma. Vi kände behovet av att vara där. Vi hörde andra delar och insåg att ACA omfamnar oss alla, helt enkelt för att vi gick i dörren.

 Arbete i Stegen gav oss en möjlighet att rita ett släktträd. Vi såg snart sambandet: alkoholism och missbruk i tidigare generationer. Sjukdomen i familjen dysfunktion var som ett arv. Detta hjälpte oss att sluta undra på det vi tillhörde så att vi kunde fokusera på att återhämta sig.

  På denna dag, även om jag inte kan identifiera var det kan ha varit missbruk i min familj, vet jag att jag tillhör det här programmet. Jag kommer att använda alla verktyg som är tillgängliga för mig att återhämta sig från min familjs inte så unika dysfunktion.


Min mamma som jag tyckte var en storkonsument, var ett barnbarn till en alkoholist. Hennes föräldrar, alltså min morfar och mormor var absolutister. De drack inte en droppe alkohol i sitt liv. Min morfar var uppväxt med alkoholism. Men jag tycker inte att min mamma drck alkoholistiskt i min barndom. Nog för att hon drack mycket, men hon kunde sköta både arbete och ta hand om hemmet. Hon tog hand om fyra busiga grabbar.
 Jag växte upp med tre stycken äldre halvbröder. Mina två äldsta bröders pappa dog i en arbetsplats olycka långt innan jag själv var påtänkt. Sedan hade jag en bror som var fem år äldre än mig. Vars pappa också hade sjukdomen alkoholism. Han dog när vi var små i den sjukdomen.

 

  Min pappa som var en periodare, vet jag inte hur hans släkthistoria, med alkohol såg ut. Han stack själv i tidig ålder i från sina föräldrar. Men jag träffade ju både min farmor och farfar. De verkade ha en normal konsumtion med alkohol. Jag håller fortfarande på med ACA:s arbets bok. Jag håller på att skriva familjens berättelse: 

Familjens berättelse:

Jag föddes ju missbildad. Mamma hade redan tre söner på fem, nio och tolv år äldre än mig. Som var välskapta och så tittade jag ut. Född harmynt. Alltså med kluven läpp och gom. Min farfar hade föddes likadant. Mina två äldsta bröders pappa dog i en arbetsplatsolycka någon gång i slutet ut av femtiotalet. Min fem år äldre brorsa vars pappa dog när vi var barn i alkoholism.

 Pappa var en periodare. Mamma en storkonsument. Eftersom jag var född med kluven läpp, så kunde jag inte ta min mammas bröst. Jag hade ingen sugförmåga. Jag växte upp med nappflaska, ett så kallat flaskbarn.

Det är bara början, jag ska fortsätta med den. Jag blev ju själv en alkoholist och arbetar även i AA:s program.